Seiskarinkoira

Seiskarinkoira

Nykyiset seiskarinkoirat ovat rekonstruktio aikanaan Seiskarissa eläneistä koirista. Nykyisten seiskarinkoirien määritelmä nojaa aikalaislähteistä ja perimätiedoista muodostettuun käsitykseen saaren alkuperäisistä koirista.

Seiskarinkoirien kasvatuksessa pyritään noudattamaan samoja periaatteita kuin aikanaan hyljekoirien kasvatuksessa. Seiskarinkoirakanta on siten avoin ja kantaan otetaan suunnitelmallisesti uusia määritelmän mukaisia yksilöitä. Kantaan otetut koirat ovat useimmiten sekarotuisia, joiden taustalla on pohjoisia pystykorvarotuja. Kannan avoimuuden perustana on perimän säilyttäminen monipuolisena, jolloin perinnöllisten sairauksien ja vikojen yleisyys olisi mahdollisimman pieni. Ulkonäöllistä yhteneväisyyttä tärkeämpää on koirakannan terveys.

Nykyiset seiskarinkoirat ovat pääasiassa seurakoiria, jotka soveltuvat ketteryytensä, terävien aistiensa ja sosiaalisuutensa ansiosta useimpiin koiraharrastuksen aktiviteetteihin. Seiskarinkoirilla harrastetaan muun muassa agilitya, tokoa, jäljestystä ja terapiatoimintaa.

Seiskankoirat edustavat pystykorvatyyppiä ja koirien säkäkorkeus on noin 50 cm. Osalla seiskarinkoirista on taipumusta riistaan ja haukkuherkyydessä on eroja. Seiskarinkoirat ovat aktiivisia ja vaativat liikuntaa ja virikkeitä. Keskimääräisesti seiskarinkoirat ovat melko helposti koulutettavia ja soveltuvat myös ensimmäiseksi koiraksi. Koirissa on kuitenkin yksilöllisiä eroja ja esimerkiksi osalla uroksista voi olla vahvaa sukupuolileimallista käytöstä.

Seiskarinkoiran määritelmän pääset lukemaan täältä.