Seiskarinkoirien geenitestaus

Seiskarinkoirien geenitestaus

Seiskarinkoirilla on alettu tehdä geenitestejä vuoden 2019 lopulta lähtien. Kyseessä on MyDogDNA:n testi. Geenitestit antavat tietoa seiskarinkoirien perimästä ja mahdollisista sairauksista. Jatkossa testituloksia hyödynnetään seiskarinkoirien jalostuksessa.

Tällä sivulla kerrotaan tarkemmin MyDogDNA:n geenitestistä sekä annetaan ohjeet testin tilaamiseksi ja ottamiseksi.

MyDogDNA

MyDogDNA on suomalaisen, Helsingin Meilahdessa sijaitsevan yrityksen, Genoscoperin geenitesti ja testitulospalvelu kaikille koirille. Testin avulla opimme lisää seiskarinkoirien perimän monipuolisuudesta ja saamme tietoa perimässä esiintyvistä sairauksista sekä koirien ulkomuoto-ominaisuuksista. Voimme myös vertailla seiskarinkoiria muihin koirarotuihin näiden perinnöllisten ominaisuuksien suhteen.

Ensimmäisenä tavoitteena on saada kaiken ikäisistä seiskarinkoirista näytteitä vähintään 30 koirasta, jolloin palvelu muodostaa tilastollisesti pätevän profiilin seiskarinkoirista. Rotuprofiilin tarvitaan laaja otanta seiskarinkoiria ja siksi kaikenikäisten seiskarinkoirien testaaminen on suotavaa, eli vanhakin koira antaa arvokasta geenitietoa vaikka koiraa ei enää käytettäisi jalostuksessa. Yksittäistä seiskarinkoiraa voidaan verrata muihin seiskareihin vasta, kun rotuprofiili on saatu muodostettua.

MyDogDNA:n palvelusta löytyy myös kasvattajatyökalu (Breeder’s tool), jolla voidaan etsiä jalostuskäyttöön mahdollisimman hyvin perimän monipuolisuutta säilyttävät koirayhdistelmät.   Tämä on erityisen kiinnostavaa melko vähänlukuisten seiskarinkoirien jalostamisen kannalta ja tätä työkalua tullaan jatkossa hyödyntämään seiskarinkoirien jalostuksessa.

Genoscoperin geenitesti on luotettava ja tunnustettu testi, jota muun muassa Hannes Lohen kansainvälisestikin tunnettu tutkimusryhmä (https://www.koirangeenit.fi/) hyödyntää tutkimuksissaan. MyDogDNA:n myötä seiskarinkoirienkin on jatkossa mahdollista osallistua tarvittaessa Lohen tutkimuksiin, joihin pyydetään omistajilta erillinen suostumus.

Miten geenitesti otetaan?

Geenitesti voidaan tehdä helposti verinäytteestä tai poskisolunäytteestä, joka otetaan posken limakalvon pinnalta. Poskisolunäytteen voi ottaa itse. Kerho suosittelee tulevaisuuden kannalta virallista näytteenottoa, jonka tekee eläinlääkäri, Kennelliiton hyväksymä näytteenottaja tai esimerkiksi Genoscoperin oma näytteenottaja. Näyte voidaan ottaa minkä tahansa eläinlääkärikäynnin yhteydessä tai ihan omalla käynnillään. Tässä yhteydessä koiran tunnistusmerkintä tarkistetaan ja lisätään näytteen tietoihin, eli koiran “henkilöllisyys” varmennetaan.

Seiskarinkoirien testaus

Seiskarinkoirakerho ry on sopinut rotujärjestöyhteistyöstä Genoscoperin kanssa, mikä tarkoittaa 20 %:n alennusta testin hinnasta Seiskarinkoirakerhon jäsenille. Jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet saavat kerholta alennuskoodin sähköpostitse. Koodi on tarkoitettu vain jäsenten käyttöön, ja Genoscoper edellyttää, ettei sitä luovuteta ulkopuolisille. Seiskarinkoirakerhon edellytys jäsenalennukselle on, että koiran testitulos jaetaan kerholle.

Testin hinta ilman alennusta on 99 euroa, lisäksi tulevat mahdolliset toimituskulut 8 euroa. Kerhon alennuksella testin hinta toimituskuluineen on vajaat 90 euroa. Lisäksi eläinlääkärit veloittavat noin 20 euroa näytteenotosta vastaanotolla.

Seiskarinkoirakerhon tavoitteena on saada vähintään 30 seiskarinkoiraa testattua, jotta koirien perimästä saadaan tilastollisesti merkittäviä tuloksia ja seiskarinkoirasta kyetään muodostamaan oma profiili. Tämän takia kerho myöntää jäsenmaksuedun kolmellekymmenelle ensimmäiselle testatulle seiskarinkoiralle. Jäsenmaksuetu on vapautus vuoden 2020 jäsenmaksusta (15 euroa). Edun saaminen edellyttää, että vuoden 2019 jäsenmaksu on maksettu.

Seiskarinkoirille suositellaan toistaiseksi vain perustestiä. Tiettyjä sairauksia kartoittaville lisätesteille ei ole tarvetta.

Toimi näin, jos haluat testata seiskarisi:

1. Ota kerhoon yhteyttä sähköpostilla

Lähetä kerholle viesti osoitteeseen jalostus@seiskarinkoirakerho.fi. Jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet saavat paluupostissa alennuskoodin ja 30 ensimmäistä vapautuksen vuoden 2020 jäsenmaksusta. Jäsenmaksutiedot tarkistetaan kerhon jäsenrekisteristä.

2. Osta MyDogDNA2019-testikitti

Testi ostetaan osoitteessa https://www.mydogdna.com/fi/ostoskori. Muista alennuskoodi, joka annetaan ennen maksua. Tee itsellesi ja koirallesi (tai koirillesi) tässä yhteydessä profiili palveluun.

Poskisolunäytettä varten tarvitset Genoscoperilta näytteenottopaketin, jonka postitoimitus on 8 euroa (toimitusaika 1–2 viikkoa). Näytteenottopaketin voi myös noutaa Genoscoperilta Meilahdesta. Eläinlääkärillä otettavaa verinäytettä varten voi ostaa pelkän näyteanalyysin (99 euroa – 20% alennus).

Verinäytteen kohdalla varmista, että eläinlääkärilläsi on Postin mustakeltaisia biologisille näytteille tarkoitettuja postituslaatikkoja verinäytteen postittamiseen. Näitä laatikoita ei myydä yksityishenkilöille. Jos eläinlääkäri ei postita laatikkoa, sen voi postittaa itse (kaksi normaalihintaista postimerkkiä).

3. Aktivoi koirasi yksilöllinen MyDogDNA-numero

Näytteenottopaketin tai näyteanalyysin mukana saa koodin, jolla aktivoidaan koiran yksilöllinen numero ennen näytteenottoa osoitteessa: https://www.mydogdna.com/crm/index.html#fi/activate. Tarvitset numeron näytteen postitukseen laboratoriolle.

4. Ennen näytteenottoa täytä lomake

Näytteenottopaketin mukana tulee lomake, tai jos tilasit näyteanalyysin, lomake tulostetaan itse. Lomake täytetään ennen näytteenottoa ja lomakkeeseen merkitään sekä aktivoinnin yhteydessä saamasi aktivointinumero että koirasi yksilöllinen MyDogDNA-numero.

HUOM! Lomaketta ja koiran profiilia täyttäessäsi täytä kaikki tiedot huolellisesti ja varmista, että tiedot ovat oikein. Jälkikäteen virallisia tietoja ei pysty itse enää muokkaamaan.

5. Käy näytteenotossa tai ota näyte

Poskisolunäytettä varten koiran suun tulisi olla puhdas, eli ei ruokintaa juuri ennen näytteenottoa. Poskisolunäytteen tulee antaa kuivahtaa 15 minuuttia ennen sen sulkemista näyteputkeen. Katso poskisolunäytteenoton ohjeet MyDogDNA:n näytteenotto-ohjeista.

Verinäytteen tulee olla kokoverinäyte (liila-korkkinen EDTA-putki – eläinlääkärillä pitäisi tämä olla tiedossa), jotta siitä saadaan DNA. Verinäyte pitäisi säilyttää pääosin viileässä ja se tulee toimittaa edellä mainitussa mustakeltaisessa laatikossa postiin sisälle – sitä ei saa jättää kirjelaatikkoon! Huomioi tämä, jos kuljetat näytteen itse postiin.

Täytetty näytteenottolomake lähetetään näytteiden mukana Genoscoperille.

Näytteiden toimitusosoite on:
Genoscoper Oy
PL 1040
00251 Helsinki

Testin ja raportin valmistuminen vie noin 4–6 viikkoa näytteiden saapumisesta. Tarkkaile sähköpostiasi ja MyDogDNA-profiiliasi.

6. Jaa koirasi testitulos kerholle

Kun testitulos on valmistunut, voit MyDogDNA:ssa jakaa koirasi tiedot. Seiskarinkoirien tiedot jaetaan kerholle, osoite jalostus@seiskarinkoirakerho.fi.

Koiran tietotojen jakaminen kerholle on jäsenalennuksen edellytys. Kerho käyttää tietoja vain jalostuksellisiin tarkoituksiin eikä tietoja jaeta kolmansille osapuolille ilman koiran omistajalta kysyttävää erillistä lupaa.

Koiran tietoja voi jakaa myös muille, mutta se on vapaaehtoista.

Ohjeita ja lisätietoa MyDogDNA-testistä ja sen tekemisestä:

https://www.mydogdna.com/fi/mydogdna-kasvattajat

https://mydogdna.com/fi/usein-kysyttya